Handling Afrikaanse zeearend

Algemeen

Roofvogels worden erg nerveus wanneer men het verblijf binnengaat. Het binnengaan van verblijven dient dan ook alleen maar te gebeuren wanneer uiterst noodzakelijk. Men krijgt op den duur wel door of een paartje nerveuzer is dan anders en kan dan ook bepalen om wel of niet het verblijf binnen te gaan. Verzorgers moeten een handschoen dragen die bestand is tegen de sterke poten van roofvogels. Ook een speciale jas is noodzakelijk ter bescherming van de verzorger.

Vangen/ fixeren

Om een vogel te vangen dient een stevig net gebruikt te worden. Het net mag niet te grote mazen bevatten omdat de vogel er anders doorheen kan. Dit kan ook schade aanrichten bij de vogel. Zorg dat er ook een persoon bij is die speciaal op de poten van deze vogel let. Deze kunnen ernstige schade aanrichten.

Transport

Vervoeren in donkere kisten is het beste voor roofvogels. De transportkisten dienen iets groter te zijn dan de vogel zelf. Ook moet het hoog en breed genoeg zijn voor de vogel zodat deze kan gaan staan en kan gaan liggen. Dit moet de vogel kunnen doen zonder zijn hoofd en schouder te verwonden, maar hij mag zich niet kunnen omkeren in de kist.

Een transportkist van hout, zonder enige bekleding, en met een aantal luchtgaten aan beide zijden is het beste.
Wanneer de dieren ongetraind zijn is een opwaarts glijdende deur het makkelijkste om te gebruiken. Zet een transportkist nooit in direct zonlicht. Vogels zijn ontzettend gevoelig voor deze hitte. Laat een vogel ook nooit zonder toezicht!!

Veiligheid

In het algemeen zullen de meeste roofvogels altijd proberen bij mensen uit de buurt te blijven dan hen aan te vallen. Men moet dan ook altijd voorzichtig zijn bij het hanteren van roofvogels. Sommigen proberen niet alleen te bijten of krabben maar ook kunnen ze met hun vleugels slaan. Als er een nieuw dier wordt toegevoegd aan een voliere moet deze eerst 30 dagen in quarantaine, en gechecked worden op parasieten en ziekten.