Handling Duif

Algemeen

Het hanteren van duiven dient uiterst zorgvuldig te gebeuren. Ga nooit achter een duif aanjagen, dit levert ontzettend veel stress. Wanneer een duif in paniek raakt kan deze snel een poot of een vleugel breken.

Vangen/ fixeren

Een duif kan het beste zo opgepakt worden dat één hand rond het achterlijf geplaatst wordt,waarbij de pootjes tussen wijs en middelvinger zitten. De andere hand kan de voorborst ondersteunen. Pas ervoor op tegen de veren in te strijken,want dan kunnen de vlaggen van de veren breken. De hand die de voorborst ondersteunt,is in feite vrij en kan gebruikt worden om allerlei handelingen bij de duif te verrichten,zoals het betasten van de spieren,het oplichten van veren of het openen van de snavel.

Transport

Het transport van wedstrijdduiven ging vroeger in rieten manden. Nu gaat het transport in aluminium manden. De manden worden bij het clublokaal ingeleverd om vervolgens naar een centrale plaatst gebracht te worden, alwaar ze weer overgeladen worden in een vrachtwagen die ze naar de losplek brengt die van tevoren bekend is. (Vliegprogramma die wordt door de afdeling verzorgt evenals het transport).
Opleggers zijn van de duivenafdelingen zelf. Airco, water en voer worden automatisch verzorgd in de vrachtwagen. Het grootste probleem is vaak dat mensen denken dat duiven overlast veroorzaken terwijl dit niet zo hoeft te wezen. Poepen doen de duiven vaak in het hok. En het uit en invliegen zijn vaak maar momenten. Als men een beetje meer inzicht heeft in de duivensport, is er ook meer wederzijds begrip.

Veiligheid