Handling Europese Landschildpad

Algemeen

Schildpadden die zich op het land bevinden zijn meestal redelijk gemakkelijk te pakken. Je pakt ze met twee handen aan weerszijde van lichaam vast, in het midden en buiten het bereik van de klauwen en de kaken. Bij het oppakken laten de dieren meestal een duidelijk gesis horen, dit wordt veroorzaakt door het plotseling leegpompen van de longen. Ze doen dit om zo ruimte te maken voor het terugtrekken van de kop en de poten in het schild.

Vangen/ fixeren

Men kan een schildpad oppakken aan het schild. Houdt 1 hand onder het plastron zodat de schildpad voldoende ondersteund wordt.

Transport

Als je schildpadden verder moet transporteren kun je dit doen door de dieren in isolatiedozen te vervoeren. Dozen die bestaan uit polystyreenschelpjes en hooi zijn hier geschikt voor.

Veiligheid

Wanneer men een schildpad hanteert dient men uit te kijken voor de bek van het dier. Een schildpad heeft ontzettend veel kracht in zijn bek. Een beet van een schildpad is dan ook zeer onprettig.
Je moet ook oppassen met jonge schildpadjes want deze zijn makkelijk op te pakken, maar hebben nog een vrij zacht schild, je moet er dus niet te hard in knijpen.