Handling Grijze Roodstaartpapegaai

Algemeen

Papegaaien houden er niet van in de hand genomen te worden. Soms is dit toch nodig, bijvoorbeeld als de papegaai ziek is of gewond, of voor handelingen zoals vleugels of nagels knippen. In gevangenschap gekweekte met de hand aangeraakte papegaaien, zullen ontspannen zijn in aanwezigheid van mensen.
Alle papegaaien zijn rustiger bij getemperd licht.

Vangen/ fixeren

Denk eraan dat u rustig en geduldig blijft als u uw papegaai vangt. Opjagen en ernaar grijpen zal uw papegaai bang maken en kan verwonding veroorzaken.
Zorg ervoor dat u uw papegaai niet te stevig vastpakt want dan kan hij niet ademhalen.
Als de papegaai niet terug gaat in de kooi kunt u de onderkant van de kooi losmaken en hem over de papegaai heen zetten. De papegaai zal dan omhoogklimmen zonder dat u hem hoeft vast te pakken.
Ook kunt u een stok pakken en hem voor de pootjes van de papegaai houden. De papegaai zal dan op de stok gaan zitten waarna u hem bij de deuropening kunt houden zodat de papegaai in de kooi kan klimmen.

Transport

Veiligheid

Ernstige schade kan toegebracht worden door de snavel en klauwen. Door een handdoek te gebruiken om uw papegaai te vangen en vast te houden, zullen de poten en vleugels niet kunnen bewegen en kan de vogel u minder makkelijk bijten. U kunt hem nu vlug in het donker brengen en aldus spanning verminderen.

Houd de papegaai bij zijn kop vast om te voorkomen dat u gebeten wordt.
Papegaaien kunnen mogelijk een fatale ziekte overbrengen op mensen (Psittacosis - papegaaieziekte).