Hoop voor dier en wereld

15september2010
Bron: Uitgeverij Contact, 2009
Regelmatig verschijnen er in de media berichten over dieren die op het punt van uitsterven staan. Jane Goodall heeft verhalen verzameld die wél goed aflopen. Het is een optimistisch boek gewroden over het redden van bedreigde diersoorten.
Ze schrijft over gedreven dierenbeschermers die erin slagen om de laatste exemplaren van een soort te beschermen, zich voort te planten en zo de soort te laten voortbestaan. Door haar wereldwijde netwerk kan ze de lezer een kijkje gunnen in het veldwerk rond dieren bescherming van dertig verschillende diersoorten, varierend van de Japanse kuifibis tot de zwartvoetbunzing, van de Vancouvermarmot tot de reuzenpanda en van de reuzen wandelende tak tot de trompetkraanvogel. Over de trompetkraanvogel is er het prachtige verhaal van een bioloog die de zorg krijgt voor een vrouwtje. Ze moet de soort gaan redden maar wijst alle mannetjes af. Ze kan wel bevrucht worden door middel van kunstmatige inseminatie maar ze moet ook tot het bouwen van een nest en broedzorg aangezet worden. De bioloog zelf danst de paringsdans en uiteindelijk met resultaat: ze legt een ei en broedt het uit.

Naast deze prachtige verhalen biedt het boek ook een praktische bijdrage. Een donatie aan het Wereld Natuur Fonds is uiteraard prima, maar in het boek staat ook een heel hoofdstuk vol tips over natuurprojecten die hulp kunnen gebruiken.

Jane Goodall (1934) is beroemd vanwege haar onderzoeken naar het gedrag van chimpansees en haar inzet voor de bescherming van mensapen. Ze zet zich ook in voor andere bedreigde diersoorten. Ze is de oprichter van het Jane Goodall Institute, dat zich richt op de bescherming van zeldzame diersoorten. Zie www.janegoodall.org en www.janegoodall.nl . Jane Goodall heeft al diverse boeken op haar naam staan.


Hoop voor dier en wereld
Jane Goodall
Vertaald uit het Engels door Robert Vernooy
Uitgeverij Contact, 2009
ISBN10: 9025432751
ISBN13: 9789025432751