Huisvesting Fret

Omheining

In de dierenspeciaalzaak zijn kooien te koop die geschikt zijn voor fretten. Neem geen aquaria of gesloten verblijven. Deze verblijven kun je niet goed ventileren.

Vloer

Het loopoppervlak mag niet bestaan uit draadgaas want dit kan verwonding aan de voetzooltjes veroorzaken.
Omdat fretten hele gevoelige longen hebben mag de vloer nooit bedekt worden met hooi, zaagsel, stro of houtsnippers. Houtproducten met hars zijn ook niet geschikt. Het beste kun je gebruik maken van oude T-shirts of handdoeken. In de frettenbak kun je kattengrit doen. Dit kattengrit mag niet klonteren en niet stuiven.

Onderhoud

Een frettenbak is een bak waarin de fretten hun behoefte kunnen doen. De frettenbak moet je elke dag schoonmaken. Als je veel fretten hebt kun je dit beter twee keer per dag doen. Daarnaast moet je elke week de kooi schoonmaken. Wanneer je nieuw grit in de bak doet, doe er dan een beetje oud grit bij en mix dit goed. Zo voorkom je dat de hele frettenbak wordt uitgegraven.

Omgeving

Je kunt de kooi van een fret het beste op een niet al te warme plek zetten, dus niet pal naast de verwarming of in de volle zon. Fretten kunnen namelijk niet tegen temperaturen die hoger zijn dan 30 graden. De kooi mag ook niet op de tocht staan want hier kunnen fretten ook niet goed tegen.
Zorg ervoor dat de fretten kunnen klimmen. Dit kun je doen door verschillende verdiepingen te maken.
In de kooi moeten een nachthok, speelgoed, frettenbak, een etensbak en een drinkfles aanwezig zijn.
De frettenbak en etensbak moeten goed vastzitten. De fret gaat anders slepen met zijn etensbak en kan hij zijn frettenbak omgooien.

Fretten moeten ook buiten hun kooi rond kunnen lopen. Om te voorkomen dat je fret achter bijvoorbeeld het fornuis, koelkast of verwarming gaat zitten kun je deze plaatsen afschermen met gaas. Je kunt ze ook in een bepaalde kamer in het huis laten, bijvoorbeeld de woonkamer. Zorg er altijd voor dat er geen plastic tassen, rubberen voorwerpen of breekbare materialen aanwezig zijn wanneer je de fret uit zijn kooi laat.

Maten

De kooi van een fret moet groot genoeg zijn voor het aantal fretten dat erin gehouden wordt minimaal 120 x 50 x 50 cm voor 1 of 2 fretten, voor elke fret is 50 cm2 extra nodig. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kooi te nemen met minder vloeroppervlak maar met bijvoorbeeld planken of verdiepingen. Zo kom je ook aan de oppervlakte per fret, maar neemt de kooi minder ruimte in beslag.