Huisvesting Kleurmuis

Omheining

Kleurmuizen kunnen zowel in een traliekooi als in een glazen bak gehuisvest worden. Een geschikte kooi heeft horizontale spijlen, zodat de dieren kunnen klimmen. De tralies mogen hooguit 6 mm van elkaar af staan. Wanneer deze afstand groter is, kunnen muizen ontsnappen. Een traliekooi biedt goede ventilatie. De bodembak dient hoog genoeg te zijn, dit voorkomt dat er veel rommel naast de kooi komt te liggen. Een glazen bak als verblijf voor de kleurmuizen voorkomt dit probleem, maar heeft als nadeel dat de ventilatie minder goed is en op warme dagen kan de temperatuur achter het glas hoog oplopen.

Vloer

Gebruik een goed absorberende en stofvrije bodembedekking. Er kunnen verschillende soorten materialen gebruikt worden. Houtkrullen worden het meest gebruikt, maar ook bodembedekking op basis van oud papier en maïs zijn geschikt. Zaagsel is ongeschikt. Dit bevat teveel stof, wat slecht is voor de gezondheid van de muis.

Onderhoud en Verzorging

Het verblijf dient twee of drie keer per week helemaal schoongemaakt te worden. Was dan ook het voerbakje en de waterfles af. De toilethoek dient elke dag schoongemaakt te worden en ook het drinkwater dient dagelijks ververst te worden. De etensresten die kunnen bederven, zoals stukjes groente, dienen dagelijks weggehaald te worden. Kijk ook of er voldoende knaag- en nestmateriaal aanwezig is in het verblijf en vul dit eventueel aan als dat nodig is.

Omgeving

De plaats waar de kooi komt te staan, dient zorgvuldig gekozen te worden. Een goed muizenverblijf dient allereerst droog en tochtvrij te zijn, maar dient wel een goede ventilatie te hebben. Grote temperatuursverschillen, volle zon en droge verwarmingslucht zijn niet goed voor de kleurmuis. Meestal wordt het verblijf in de woonkamer of kinderkamer gezet, niet in de zon, niet op de toch en het liefst niet op de grond, maar op een (laag) kastje of tafeltje. De optimale omgevingstemperatuur bedraagt 18 tot 20°C bij een relatieve luchtvochtigheidsgraad van 50 tot 60%.

Maten

De minimale afmetingen voor het verblijf van twee kleurmuizen zijn 50 x 30 x 30 cm (l x b x h).