Huisvesting Konijn

Omheining

Buiten:
Een goed hok moet waterdicht zijn, warm, aan drie kanten gesloten met een dichte bodem en een goed sluitend(e) deksel of deur. Het dak kan je het beste schuin laten aflopen dan blijft het regenwater er niet op staan, ook kun je het dak afdekken met asfaltpapier.
Binnen:
Als je een konijn binnen houd dan kan het dier gehuisvest worden in een kooi. Een konijn is van nature zindelijk en kan onder toezicht los in huis lopen. Hou hem altijd wel goed in de gaten, want ze knagen graag aan elektriciteitsdraden, telefoonsnoeren etc.

De meest optimale behuizing voor een konijn is de combinatie van een ren met een schuilhok die beiden 24 uur per dag beschikbaar zijn (bron: Dierenbescherming).

Vloer

Als de bodembedekking voor het hok kan je het beste een absorberende laag houtkrullen, zaagsel of turf(molm) gebruiken. Op deze laag komt dan een dikke laag stro vooral als het konijn in de wintermaanden buiten blijft is het zeer belangrijk om hem een flink strobed te geven.

Onderhoud

Twee keer per week moet het toiletgedeelte van het konijnenhok schoon gemaakt worden eens in de week moet het hele hok van het konijn schoongemaakt worden. Eerst moet je het hok helemaal leeg maken en daarna met een licht desinfecterend schoonmaak middel schoonmaken. Als je het vaker schoonmaakt kan dit onnodig stress veroorzaken.

Omgeving

Konijnen kunnen niet goed tegen vocht en tocht. Het konijnenverblijf dient daarom (als het buiten staat) een tochtvrij nachthok te hebben. Het hok moet zo worden neergezet dat het beschut staat en de zon er niet in schijnt. Ook regen of sneeuwinslag moet worden voorkomen.. Ook als het konijnenhok binnen staat moet er goed op gelet worden dat het konijn niet op de tocht staat.

Maten

Konijnen zijn er in verschillende soorten en maten, hier moet hun huisvesting dus ook op aangepast zijn.

  • Een groot konijn moet een hok hebben met een minimale vloer oppervlakte van 14.400 cm2 en een hoogte van 80 cm.


  • Een middelgroot konijn moet een hok hebben met een minimale vloer oppervlakte van 10.000 cm2 en een hoogte van 70 cm.


  • Een klein konijn moet een hok hebben met een minimale vloer oppervlakte van 5600 cm2 en een hoogte van 60 cm.


  • De minimale maten die de Dierenbescherming hanteert zijn een ren van 2 m2 en een schuilhok van 50x100 cm.