Huisvesting Hond

Omheining

Onzichtbare omheining
Een antennedraad geeft een signaal af aan een ontvanger aan een halsband. Zo wordt een plaats gecreeërd waar de hond vrij kan spelen. Wanneer de hond de antennedraad overschrijdt klinkt een waarschuwingssignaal. Als de hond dan nog steeds verder loopt zal hij een stroomstootje krijgen van de halsband.

Hondenren
Bij het aanschaffen van een hondenren moet goed worden gelet op de groote van de hond. In het honden en kattenbesluit staan richtlijnen voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet als leidraad gebruikt kunnen worden voor partculieren.

Vloer

Buitenverblijf
Je moet ervoor zorgen dat de vloer vervaardigd is van een materiaal waar de hond zich niet aan kan verwonden of kan vergiftigen wanneer je een buitenverblijf inricht in uw tuin. Daarnaast is het makkelijk om een materiaal te kiezen dat vloeistof dicht en stroef is. Dit is makkelijk te reinigen en de hond glijdt niet uit.

Onderhoud

Wanneer je hond vaak binnen is of in zijn buitenverblijf, zorg er dan goed voor dat deze ruimtes en zijn eventuele speeltjes goed schoongemaakt worden. Dit kan ziektes helpen voorkomen.

Omgeving

Men moet er voor zorgen dat de mand/deken van de hond niet op een plaats staat waar het tocht. Vaak vinden honden het prettig om dicht bij de rest van het gezin te zijn. Een plaats waar de hond iedereen in de gaten kan houden.
Een gewone rieten hondenmand ziet er zeker leuk uit, maar als er een stukje los raakt, zal de hond hem verder slopen tot er weinig tot niks meer van over is. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld schuimrubbere hondenmanden. Een hond kan ook gewoon een kleed of deken geven worden. Dit is vaak een betere oplossing.

Maten

Voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten staan richtlijnen opgesteld in het honden en kattenbesluit. Deze richtlijnen schrijven voor dat honden over een minimale vloeroppervlakte moeten beschikkken. Je kunt deze richtlijnen ook gebruiken voor uw buitenverblijf.

Schofthoogte tot 30 cm: (1+ het aantal honden)m * 1,0 m
Schofthoogte van 30 cm tot 50 cm: (1+ het aantal honden m * 1,2 m
Schofthoogte vanaf 50 cm: (1+ het aantal honden)m * 1,5 m

Het verblijf moet minimaal 180 cm hoog zijn.