Huisvesting Europese Landschildpad

Omheining

Landschildpadden stellen nogal wat eisen aan hun verblijf. Ze moeten de beschikking hebben over een ruim, goed geventileerd maar tochtvrij onderkomen. Een goed regelbare verwarming die kan worden ingesteld op de behoefte van de soort is essentieel in dit verblijf. Afhankelijk van het soort dier, moet de bak niet alleen lichte, maar ook schaduwrijke plekken bevatten. Zo zullen oerwoudbewoners de voorkeur geven aan warme, vochtige en niet te lichte verblijven met een matig vochtige bodem.
Steppe- en woestijnbewoners als de Vierteenschildpad (Testudo horsfield) zullen de voorkeur geven aan meer lichtere verblijven met een droge bodem. Zij zullen over het algemeen geen behoefte meer hebben aan een drinkbak, omdat zij de benodigde hoeveelheid vocht uit voedsel halen.
Er kunnen veel verschillende materialen gebruikt worden voor het verblijf. Glas en trespa is het meest gebruikt. Houd er wel rekening mee dat de bak goed schoon te maken moet zijn. Urine van een schildpad kan na verloop van tijd een houten bodem nl. volkomen doorweken.
De inrichting moet niet te veel obstakels bevatten, maar het substraat kan door heuvels en dalen minder eentonig gemaakt worden.

Vloer

De ondergrond waarop de dieren lopen moet stroef zijn, maar mag bijvoorbeeld niet uit beton bestaan. Nog afgezien van de kou slijten nagels en plastron daardoor teveel af. Een bodem van hooi of houtsnippers (geen zaagsel) is het beste. Zaagsel, turfmolm en soortgelijke producten zijn ongeschikt, omdat door de fijne structuur resten makkelijk in de neus en ogen kunnen komen. Dit kan ernstige irritaties veroorzaken.

Onderhoud

Dagelijks dient het verblijf meermaals ontdaan te worden van ontlasting, voedingsresten en andere verontreinigingen. 1x In de week de bak helemaal schoonmaken en de ondergrond verversen. Controleer tijdens deze schoonmaak ook de verwarming en de verlichting op evt. defecten. Repareer de defecten meteen om schade aan dieren te voorkomen.

Omgeving

Te lage temperaturen zorgen voor een te passief bestaan, de dieren verzwakken daardoor en worden zeer vatbaar voor allerlei infecties. Schildpadden hebben het dan niet naar hun zin. De voortplanting zal stagneren of helemaal uitblijven, de dieren zullen geen normaal gedrag vertonen. Een te hoge temperatuur kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Voor de verlichting kunnen het beste tl-buizen gebruikt worden, neem dan wel de kleur warm-wit om de omgeving zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Neem geen tl-buizen die langer zijn dan ongeveer de halve baklengte. Op die manier houd je de andere helft van het verblijf schemerig. Schildpadden maken graag gebruik van een schemerig gedeelte.

Maten

De grootte van de bak is afhankelijk van de schildpadsoort. Grote schildpadden zoals de Griekse landschildpad (Testudo hermanni boettgeri) hebben natuurlijk meer ruimte nodig dan een Egyptische landschildpad (Testudo kleinmanni). In feite is een hok nooit groot genoeg voor een schildpad. Een bak van 1 m bij 20 cm is prima voor jongen.