Huisvesting Zebravink

Omheining

Men houd de zebravinken in traliekooien of in voliáres. De zebravink hoeft niet verwarmd gehouden te worden. Ze houden zich goed in een buitenvoliáre. Mits ze over slaapkastjes beschikken kunnen ze daar ook ’s winters blijven. Pas wel op voor de tocht.
Zebravinken kunnen ook heel goed met een paar in een kooi binnen gehouden worden. Natuurlijk mag deze niet te klein zijn. Vinkjes hebben een zelfde soort kooi nodig als kanaries, dus een brede kooi met verticale spijlen. De stokken moeten van hout zijn en de juiste dikte hebben.

Vloer

De bodem van de kooi kan bedektworden met maïskorrels, beukenhout of schelpenzand, de voorkeur gaat uit naar maiskorrels omdat dit stofvrij is en heel goed absorbeert. Bij elke bodembedekker, ook bij schelpenzand is het van belang dat er een bakje grit bij wordt gegeven. Hier eet de vogel naar behoefte van en vermaalt zo de zaadjes in zijn maag.

Onderhoud

De kooi en/of voliáre dien(en) regelmatig schoongemaakt te worden. Men moet zelf een beetje zien wanneer het nodig is. Het hangt af van verschillende omstandigheden, zoals de grootte van de kooi, de hoeveelheid vogels die erin zitten en het seizoen: zo zal bijvoorbeeld tijdens het kweekseizoen meer gekuist moeten worden omdat de nestkastjes dan veel gebruikt worden en omdat er een groter aantal vogels in de kooi zitten (de jongen die afvliegen).Tegelijkertijd dient men ook de eet- en drinkbakjes schoon te maken, de zitstokken enz. (voor de zitstokken kan men verschillende ontsmettende middelen verkrijgen bij een dierenwinkel)

Omgeving

Vogeltjes kunnen heel slecht tegen Tefal, het spul wat op pannen zit. De kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Als U in de kamer gaat gourmetten of zo, zet dan de kooi weg.

Maten

De maten van een nestkastje voor de zebravink zijn ± hoogte 14 cm, diepte 19 cm, breedte 10 cm, halfdicht eventueel met vlieggat van ± 3 cm.
Een geschikte broedkooi voor een koppel is 40 cm lang, 40 cm hoog en 40 cm diep.