Huisvesting Groene Leguaan

Omheining

Richt de bak in met wat grote stenen en een kurkplaat tegen de achterwand. Echte planten in de bak is geen succes, deze worden dan hoogstwaarschijnlijk opgegeten, dus neem eventueel kunst-planten. Ook moet er nog een waterschaal in staan.
Een aantal dikke takken met een doorsnede van ongeveer 20 cm voor volwassen dieren moeten de dieren in staat stellen te klimmen en hun klauwen af te slijten.

Vloer

Als bodembedekking zijn de volgende substraten geschikt
 • Leem, bladstrooisel, gehakt veenmos en potgrond

 • ziet er natuulrijk uit en het is vochtbewarend, geschikt voor gravende, vocht behoevende soorten, ook erg goed voor levende planten. De nadelen zijn dat het af en toe behandelt moet worden om insekten te doden.
 • Houtspaanders

 • ziet er aardig uit, het absorbeert ook redelijk en je kunt de uitwerpselen er makkelijk uit verwijderen
 • Gebruik liever geen zand de leguaan kan hiervan eten
 • dit kan een darmverstopping geven.

  Onderhoud

  Het zuiver houden van het terrarium houdt in de eerste plaats in dat de waterbak regelmatig (dagelijks)gereinigd en ontsmet wordt en dat faeces uit het terrarium verwijderd worden. Bovendien moeten op regelmatige tijdstippen (bijvoorbeeld één maal per 2 maanden) de takken gespoeld en ontsmet worden. Anders kunnen er frequent abcessen op poten, staart of kop ontstaan. Denk er wel aan dat je bij het weer inrichten van de bak wel alles weer op dezelfde plek terug zet, de leguaan kan hier anders gestresst van raken.
  Na deze werkzaamheden in het terrarium moeten de handen grondig gewassen worden. Zoals de meeste reptielen zijn leguanen immers vaak drager van de Salmonella bacterie. Klinische, leguaangeassocieerde salmonellose bij mensen wordt dan ook regelmatig vastgesteld

  De vochtgraad: ongeveer 60 tot 75 %
  De temperatuur: 29,5 tot 32°C aan de koele zijde van het verblijf.
  38°C aan de warmste kant
  25°C ’s nachts
  De belichtingsduur: ongeveer 14 uur per dag
  Je kunt hiervoor daglichtbuizen en een warmte lamp voor gebruiken.

  Omgeving

  Je kunt het verblijf van een groene leguaan het beste op een rustige plek geven, anders krijgen de dieren te veel stress.

  Maten

  Een jonge groene leguaan kan men houden in een vivarium van 75 x 40 x 45 cm. Leguanen groeien heel snel, dus hier is hij in een paar weken wel uit gegroeid en dan moet je hem een groter verblijf geven.
  Een volwassen leguaan van 1 meter heeft al een ruimte nodig van 2.50 meter hoog, 2 meter lengte en 1.5 meter diep.