Huisvesting Baardagaam

Omheining

In het terrarium dienen stronken van wijnstokken en kurkschors aanwezig te zijn als schuilplaats. De rotsen om te zonnen moeten direct onder een spotlamp gezet worden. Ook moet er een schoteltje met water in het terrarium aanwezig zijn.
In het terrarium dient de koele zijde 28°C te zijn. Op de warmste plek moet het 40 tot 43°C zijn. ‘s Nachts is een temperatuur van 21-24°C optimaal voor de baardagamen. De verlichting van een terrarium moet 14 uur aanstaan om een zo goed mogelijke nabootsing van een tropische dag te creeeren. Voor de verlichtingen moet men daglichtbuizen met hoge UV(B)-opbrengst gebruiken, en een warmtelamp.

Tijdens een koele winterperiode, van ongeveer 7 tot 8 weken, dient het 17 tot 18°C te zijn aan de koele zijde en 24 tot 25°C op de warmste plek. ‘s Nachts is een temperatuur van 15°C voldoende. De belichtingsduur is dan 10 uur.

Vloer

Het substraat wat op de bodem van het terrarium komt te liggen dient stofvrij zand te zijn.

Onderhoud

Baardagamen verteren snel en poepen veel, ze staan bekend om enige stankoverlast. Verwijder daarom de uitwerpselen zodra ze te zien zijn. Zeef het zand en vervang twee keer per jaar al het zand.
Je terrarium kan je schoonmaken met heet water, maar je kan ook bij de dierenspeciaalzaak speciale schoonmaakmiddelen kopen. Of, je kan Hibicet gebruiken, hiermee ontsmet je het terrarium, dit is te verkrijgen bij de dierenarts. Gebruik 10 ml. Hibicet per liter water. Je moet dit niet te vaak gebruiken en altijd verdund!!!. Hibicet is meestal te verkrijgen per jerrycan. Als je, je terrarium echt hygienisch wilt houden, maak dan schoon met keukenpapier! Als je een schoonmaakdoekje vaak gebruik en niet goed schoonmaakt, zullen hier bacillen in gaan zitten,dit is dus niet hygienisch. Als je, je terrarium met keukenpapier verschoont, zal je nooit te maken hebben met vieze restjes in je schoonmaakdoek. Met keukenpapier werken is niet alleen beter en schoner voor het dier, het is ook schoner voor jezelf.

Omgeving

Zet het terrarium op een rustige plek, en beweeg je altijd rustig in de buurt van het terrarium.

Maten

Plaats een groot woestijnterrarium voor deze actieve dieren, minimaal 150 x 50 x 50 cm voor een paar of trio of 100 x 40 x 40 cm voor een enkeling.