Huisvesting Daggekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de daggekko is een vivarium van 80 x 50 x 80 cm (l x b x h) nodig voor een paartje of een trio. Voor daggekko’s is een hoog vivarium nodig omdat daggekko’s graag klimmen.

Omgeving en omheining

Voor daggekko’s is een substraat (bodembedekking) van fijngehakt mos, aarde, zand, of compost van de varenwortel nodig. Het substraat moet minimaal 5 cm diep zijn. Het vivarium kan ingericht worden met kurkschors, bamboestokken of takken, die zowel horizontaal als verticaal geplaatst kunnen worden. Grootbladige planten, zoals de Sansevieria, kunnen als klim- en schuilgelegenheid geplaatst worden. Daarnaast zijn de planten te gebruiken om de lucht vochtig te houden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 26 tot 28°C aan de koele zijde te zijn, en 30°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 20 tot 23°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden.

Voor daggekko’s dient een luchtvochtigheidsgraad van 50 tot 85%, afhankelijk van de soort, behaald te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen aan te bieden. Hete stenen zijn voor daggekko’s niet geschikt.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden daggekko’s een winterrust. De gekko’s moeten gedurende 8 weken bij maximaal 25°C overdag en 15°C ’s nachts gehouden worden. De belichtingsduur moet in deze periode van 14 uur per dag naar 10 uur per dag gaan.