Huisvesting Beo

Omheining

Men moet rekening houden met de grootte en de behoefte aan beweging van de beo. Een beo heeft niet echt keurige tafelmanieren en zijn slingert zijn voedsel ver in het rond. Het is dan ook aan te bevelen hem in een kistkooi onder te brengen. Een traliekooi of een kamervolière kan men aan de zijkanten en de achterzijde afdekken met doorzichtig plastic of bekleden met afwasbaar behang.
Voer- en drinkbakken moeten vast bevestigd worden zodat de krachtige vogel ze niet in de kooi kan rondslingeren. Heel geschikt zijn de voerbakken voor papegaaien die aan de tralies kunnen worden gehangen. De bakken moeten vanaf de zitstok goed te bereiken zijn, maar mogen niet zo zijn opgehangen dat er uitwerpselen in kunnen vallen. De dikte van de zitstokken moet zodanig zijn dat ze niet volledig door de vogelpoot worden omsloten. Ook voor beo's zijn natuurlijke takken beter dan hardhouten stokken. Het aantal zitstokken moet beperkt blijven want een beo moet de nodige bewegingsvrijheid hebben. Een tak met veel zijtakken kan daarom helaas meestal niet in de beo-kooi worden gemonteerd.

Vloer

In de beo-kooi hoort beslist een schuiflade, want de bodembedekking moet voortdurend worden ververst vanwege de grote hoeveelheden stinkende uitwerpselen. Krantenpapier is de goedkoopste oplossing. Beter is het om grove houtsnippers te gebruiken.

Onderhoud

Doordat een beo ontzettend stinkende uitwerpselen produceert is het raadzaam om iedere dag de kooi van deze uitwerpselen te ontdoen en de bodembedekking te verversen. Check ook of het verblijf geen defecten vertoont zodat de vogel zichzelf niet beschadigt.

Omgeving

Tijdens de zomermaanden kunnen beo's goed worden gehuisvest in een buitenvolière op het balkon, het terras of in de tuin. Hier kunnen ze hun bewegingsdrang bevredigen. Men kan dan ook proberen twee beo's samen te houden. Ook dan blijven beo's tam, hoewel niet meer zo tam dan wanneer ze alleen worden gehouden. Veel beo's slapen graag in een holte. Geef daarom uw beo een slaapkast. Het invlieggat moet wel groot genoeg zijn.

Maten

De kooi moet minstens 80 cm lang zijn zodat de vogel genoeg ruimte heeft om te hippen. De tralies van een beokooi zijn dikker dan die van een kooi voor kleine vogels en ze staan ook verder uit elkaar. Men moet er wel op letten dat de vogel niet zijn kop ertussen kan steken.
De buitenmaten van een slaapkast zijn 20 x 20 x 20 cm.