Huisvesting Alpaca

Omheining

Hekwerk rondom een alpacaweide hoeft niet heel hoog te zijn. De dieren springen niet over een hek heen. Een hoogte van 1 tot 1,5 meter is dan ook voldoende. Het is wel belangrijk dat de openingen in het hek niet te groot zijn zodat de dieren niet met hun kop klem komen te zitten.
Schrikdraad heeft niet heel veel zin, door de dikke vacht zullen de dieren daar weinig van merken. Wanneer in de wei ook veulens geboren worden is het belangrijk om het hekwerk tot de grond door te laten lopen. Ook voor predatoren (vossen, honden) is dit aan te raden.
Het is praktisch om in de wei een kraal te maken om dieren daarin bijeen te drijven voor de scheerbeurt of het bezoek van de dierenarts. Van deze kraal moet de omheining wat hoger zijn, minimaal 1,5 meter.

Ook een gracht is een manier om de alpaca´s binnen hun verblijf te houden. De gracht moet 40 tot 80 cm diep zijn en 1 tot 1,5 m breed.

Een hoger hek rond de wei (1,5 meter) en schrikdraad kunnen wel zin hebben om ongewenste bezoekers buiten te houden.

Vloer

De ondergrond van het alpacaverblijf kan het beste gemaakt worden van zand of een andere natuurlijke ondergrond. Zwart zand kan beter niet gebruikt worden. Hiervan krijgen de alpaca´s ontstekingen aan hun hoeven.
De ondergrond mag niet zacht zijn of modderig worden. Dan slijten de eeltlagen onder de poten van de alpaca niet voldoende af en kunnen tussen de tenen ontstekingen ontstaan.

Een zandbak is een goede aanvulling op de weide. Alpaca’s houden ervan om in een zandbak te rollen. Hiervoor kan speeltuinzand gebruikt worden.

Onderhoud

Maak het verblijf van de alpaca´s regelmatig schoon, bij voorkeur eenmaal daags.

In de wei wordt een vaste plek als toilethoek gebruikt. Hier wordt ook niet gegraasd. Dit vergemakkelijkt het schoonhouden van de wei.

Omgeving

Alpaca’s kunnen prima buiten overwinteren. Er moet wel de beschikking zijn over een schuilplek. Hierdoor kunnen de dieren in de zomer de schaduw opzoeken en in de winter beschut staan tegen de wind en regen. Een halfopen schuur is hiervoor zeer geschikt.

Maten

Voor twee [tag+] is een minimale oppervlakte van 1000 m2 nodig. Voor elke [tag] meer moet hier 100 m2 bij opgeteld worden. De schuilstal moet per [tag] 2 m2 groot zijn.

Omdat [tag+] kuddedieren zijn, is twee het minimale aantal dieren wat gehouden moet worden.

Giftige planten

Voor de [tag] zijn diverse planten giftig. De planten die in ieder geval uit de weide geweerd moeten worden zijn: alle 8 soorten kruiskruiden (waarvan Jacobs kruiskruid de bekendste is), taxus, laurier, gouden regen, rhodondendron.