Huisvesting Mantella Laevigata

Maten en vloeroppervlakte

Boombewoners zoals de Mantella laevigata hebben een hoog vivarium nodig. Het vivarium moet 90 x 40 x 75 cm (l x b x h) zijn. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn.

Omgeving en omheining

Het substraat (de bodembedekking) moet vochtvasthoudend zijn en afgedekt met een laag mos.

Voor Mantellidae soorten moet het vivarium ingericht worden met kleine grotten van kurkschors of andere schuilplaatsen bij de waterkant. Voor de Mantella laevigata moeten ook hoge planten geplaatst worden, waar de kikkers in kunnen klimmen. Verder moet er een watergedeelte zijn van 15 x 25 cm, dat 1,25 cm diep is. In dieper water kunnen de kikkertjes verdrinken.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur in het vivarium voor de Mantella laevigata moet overdag tussen 27°C zijn en ’s avonds minimaal 21°C. Er moet 12 tot 14 uur per dag belicht worden. De vochtgraad moet 85% zijn.

In de koelere winterperiode houden Mantellidae een winterslaap. In deze periode moet de temperatuur verlaagd worden tot 20°C en de vochtgraad moet 55% zijn. Dit moet gedurende 6 tot 8 weken aangehouden worden. De belichtingsduur is dan 10 uur per dag. Na deze periode moet 2 weken licht gesproeid worden, gevolgd door een korte periode van zwaar sproeien. Dit proces is de voorbereiding op de voortplanting.