Huisvesting Spleetschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de spleetschildpad is een vivarium van 155 x 100 x 50 cm (l x b x h) nodig voor een paartje, die binnenshuis gehouden worden. Een buitenverblijf kan gebruikt worden, als het klimaat dat toestaat. Bij koel weer dienen de schildpadden binnen gebracht te worden, naar een verwarmd vertrek.

Omgeving en omheining

Het substraat (bodembedekking) moet bestaan uit droog, stofvrij zand en moet 10 tot 15 cm diep zijn. Er moeten verscheidene schuilplaatsen van steen of hout aanwezig zijn, en een kleine waterkom. Omdat spleetschildpadden goede klimmers zijn, kunnen in het verblijf klimgelegenheden geplaatst worden. De omgeving moet droog gehouden worden en er moet geventileerd worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur moet voor een binnenverblijf 24°C aan de koele zijde zijn en 32°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet het verblijf tussen 13 en 15°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden.

Er moeten daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk het verblijf te voorzien van daglichtbuizen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden spleetschildpadden een winterrust. De dieren kunnen gehouden worden bij een maximum temperatuur van 24 tot 26,5°C. in deze periode is het belangrijk de belichtingsduur de verlagen van 14 naar 10 uur per dag.