Huisvesting Dikstaartgekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de dikstaartgekko is een vivarium van 60 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor een paartje. Voor dikstaartgekko’s is een hoog vivarium niet nodig omdat dikstaartgekko’s niet klimmen, het zijn terrestrische dieren.

Omgeving en omheining

Voor dikstaartgekko’s is een vochtvasthoudend substraat (bodembedekking) nodig naast een deel met droog stofvrij zand, van minimaal 3 cm diep. Er kunnen takken geplaatst ter decoratie, deze zijn voor grondbewonende soorten als de dikstaartgekko niet nodig om te klimmen. Er kunnen wel rotsen geplaatst worden, waarop de dikstaartgekko’s kunnen zonnen. De schuilplaatsen kunnen gemaakt worden van rotsen of kurkschors en dienen op flinke afstand van de warmste plek geplaatst te worden. Droogtebestendige planten kunnen geplaatst worden. De planten en de rotsen dienen stevig vast gezet te worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 26°C aan de koele zijde te zijn, en 30°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 21°C zijn. Er moet 14 uur per dag belicht worden. De vochtige kant van het vivarium dient dagelijks besproeid te worden.

Het vivarium dient goed geventileerd te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden dikstaartgekko’s een winterrust. De gekko’s moeten gedurende 8 weken bij 24°C overdag en 15 tot 18°C ’s nachts gehouden worden. In deze periode dient 8 uur per dag belicht te worden. Dagelijks sproeien is in deze periode niet nodig, maar er kan wel een schoteltje water geplaatst worden.