Huisvesting Ara

Omheining

Als de vogel los mag vliegen kun je het beste een kooi nemen die aan de boven of voor kant makkelijk open kan blijven staan zodat de vogel zelf in en uit de kooi kan wanneer hij dat wil.
De nieuwste kooien zijn er met blauwe en groene staanders met daartussen messing tralies, meer tegenwoordig kunje kooien in bijna alle kleuren krijgen
Het is voor de vogel ook leuk om een vrijzit of een klimboom te hebben omdat je dit dan kan inrichten als hun speelplek. Je kan er wilgen takken op aanbrengen waarin ze klimmen en waarvan ze de schors van de takken slopen. Ook kan je er touwen en schommels in hangen om er een echte speelplek van te maken.

Vloer

Als bodembedekking in je ara kooi kun je zand gebruiken maar ook zijn er stukjes beukehout die gedroogd zijn waardoor het meer vocht opneemt en omdat het grotere stukjes hout zijn vallen ze ook niet zo snel uit de kooi waardoor het minder rommel geeft.

Onderhoud

Dagelijks moeten de uitwerpselen worden verwijderd uit de kooi, en elke week meot de kooi helemaal gereinigd worden.

Vitaminen en mineralen: extra vitaminen en mineralen zijn een must voor deze grote vogels, een multivitamineprepa­raat 2x per week door het drinkwater plus altijd grit en maagkiezel zullen zeker bijdragen tot een lang en gezond leven.

Er moet ook altijd schoon drinkwater bij de vogel aanwezig te zijn, dit dient iedere dag ververst te worden, waarbij de drinkbak omgewassen dient te worden. Papegaaien hebben de gewoonte om van alles in hun drinkwater te laten weken, hierdoor wordt het water met bacteriën vervuild, dit voelt aan als een vettige laag in de drinkbak.

Omgeving

Geen enkele vogel kan tegen tocht. De kooi mag dus niet in de tocht staan of te dicht bij een kachel. En direct achter glas waar de volle zon op kan staan is ook niet goed voor de ara. Let er verder op dat er direct naast de kooi geen dingen staan waar de vogel vanuit zijn kooi bij kan, dit zijn namelijk zeer aantrekkelijke dingen om eens lekker te slopen.

Maten

Voor ara's en is een ruimte van 2 m3 een minimale eis.
Broedresultaten zijn het beste in een ruime voliere van een minimale maat van 400 x 200 x 250 cm met een nestkast van 100 x 70 x 55 cm en een invliegopening met een doorsnee van 22 cm. Een natuur-broedblok van hardhout (amerikaans hardhout) is hier zeer geschikt voor.