Huisvesting Bijtschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de bijtschildpad is een aquarium van 180 x 90 x 60 cm (l x b x h) nodig voor volwassen dieren, die binnenshuis gehouden worden. Een buitenverblijf is voor bijtschildpadden beter. Het buitenverblijf moet een vijver hebben van minimaal 150 x 120 cm, met een waterdiepte van 30 tot 45 cm. Het is belangrijk de dieren te voorzien van een landgedeelte.

Omgeving en omheining

Om hygiënische redenen is een substraat (de bodembedekking) niet nodig voor bijtschildpadden. Voor bijtschildpadden is het wel aan te raden om rotsen boven het wateroppervlakte te maken, zo kunnen de dieren zonnebaden. Planten hoeven niet in het aquarium geplaatst te worden, bijtschildpadden zullen deze planten opeten of ontwortelen.

Onderhoud en verzorging

De watertemperatuur moet voor een binnenaquarium tussen 23 en 25°C overdag zijn, en ’s nachts 15°C. Het landgedeelte moet tussen 23 en 26°C aan de koele zijde zijn, en 29 tot 30°C op de warmste plek.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen aan te bieden.

Het water moet wekelijks ververst worden. Bij deze verversing dient 70 tot 100% van het water ververst te worden. Met een filtersysteem kan dit teruggebracht worden tot 20 tot 50% per week. Schildpadden houden niet van sterk bewegend water, het filter mag dus niet zorgen voor sterke waterbewegingen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden bijtschildpadden een winterrust. De watertemperatuur mag gedurende 8 weken maximaal 5°C zijn. Volwassen bijtschildpadden kunnen zelfs in koude winters in het buitenverblijf gehouden worden. De dieren rusten dan op de bodem van de vijver, zelfs onder een laag ijs, voorzien van luchtgaten.