Huisvesting Dunvingergekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de dunvingergekko is een vivarium van 60 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor een paartje of een trio. Voor dunvingergekko’s is een hoog vivarium niet nodig omdat deze dieren niet klimmen, dunvingergekko’s zijn terrestrische dieren.

Omgeving en omheining

Voor dunvingergekko’s is een substraat (bodembedekking) van stofvrij zand nodig. Dit moet minimaal 3 cm diep zijn. Er kunnen takken geplaatst ter decoratie, deze zijn voor grondbewonende soorten als de dunvingergekko niet nodig om te klimmen. Er kunnen wel rotsen geplaatst worden, waarop de dunvingergekko’s kunnen zonnen. De schuilplaatsen kunnen gemaakt worden van rotsen of kurkschors en dienen op flinke afstand van de warmste plek geplaatst te worden. Droogtebestendige planten kunnen geplaatst worden. De planten en de rotsen dienen stevig vastgezet te worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 30°C aan de koele zijde te zijn, en 33 tot 35°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 20°C zijn. Er moet 12 tot 14 uur per dag belicht worden.

Het vivarium dient goed geventileerd te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden dunvingergekko’s een winterrust. De gekko’s moeten gedurende 6 tot 8 weken bij 13 tot 15°C gehouden worden. In deze periode kan volgens de normale daglicht uren belicht worden.