Huisvesting Eikelpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de eikelpad is een vivarium van 75 x 30 x 30 cm groot genoeg voor het houden van vijf tot zes exemplaren. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn.

Omgeving en omheining

Het substraat (de bodembedekking) moet vijf tot acht cm diep zijn. Deze moet bestaan uit een zandige grond, met een vochtiger gedeelte op een kwart van de vivariumbodem.

Voor de eikelpad moeten verscheidene, verspreide schuilplaatsen aanwezig zijn. Stronken, rotsen en planten kunnen naar eigen keuze geplaatst worden. Verder moet er een kleine kom met water aanwezig zijn.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur in het vivarium voor de eikelpad moet overdag tussen 18 en 25,5°C zijn en ’s avonds tussen 13 en 15°C. Er moet 14 uur per dag belicht worden. Zo nu en dan moet er gesproeid worden om uitdroging te voorkomen.

In de koelere winterperiode houden eikelpadden een winterslaap. In deze periode is het belangrijk een sterke verlichting in het vivarium te plaatsen, deze moet alleen gedurende de normale uren daglicht aan staan. Er is ook een vijvertje nodig van minimaal 40 x 30 x 10 cm. Gedurende 8 tot 9 weken moet de temperatuur omlaag gebracht worden tot 10°C.