Huisvesting Europese Moerasschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de Europese moerasschildpad is een aquarium van 120 x 40 x 40 cm (l x b x h) nodig voor volwassen dieren, die binnenshuis gehouden worden. Een buitenverblijf is voor Europese moerasschildpadden beter. Het buitenverblijf moet een vijver hebben van minimaal 150 x 60 cm, met een waterdiepte van 25 cm. Het is belangrijk de dieren te voorzien van een landgedeelte.

Omgeving en omheining

Om hygiënische redenen is een substraat (de bodembedekking) niet nodig voor Europese moerasschildpadden, in het buitenverblijf kan aarde of gras gebruikt worden op het landgedeelte. De Europese moerasschildpad leeft hoofdzakelijk aquatisch (in het water), het watergedeelte in het aquarium moet dan ook 20 tot 30 cm diep zijn. Er moet ook een landgedeelte zijn. In het water moeten ook rotsen aanwezig zijn, zodat de dieren uit het water kunnen klimmen.

Onderhoud en verzorging

De watertemperatuur moet voor een binnen- en buitenvijver tussen 26 en 27°C overdag zijn, en ’s nachts 13 tot 16°C.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Op de warmste plaats moet de temperatuur tussen 29 en 30°C zijn, met een belichtingsduur van 12 tot 14 uur. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen aan te bieden.

Het water moet ververst worden. Dit kan gedaan worden met een filtersysteem. Schildpadden houden niet van sterk bewegend water, het filter mag dus niet zorgen voor sterke waterbewegingen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden Europese moerasschildpadden een winterrust. De schildpadden moeten gedurende 6 tot 8 weken bij 5°C in water of in een doos met vochtige bladeren en mos gehouden worden. De Europese moerasschildpad kan buiten overwinteren, maar wanneer zware vorst verwacht wordt, is het verstandiger de dieren onder te brengen in een doos met vochtige bladeren en mos.