Alles wat u wilt weten over de voeding en verzorging van dieren

Tellen vanuit de ruimte

Het lijkt zo'n goed idee: populaties van wilde dieren tellen met behulp van satellietbeelden. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu toch aangetoond dat het kan, zij telden dieren in het Masai Mara Nationaal park in Kenia.

Lees verder

Fysiotherapie voor ezel

Ook dieren kunnen last hebben van lichamelijke kwalen en ongemakken. Zo is daar ezel Lola in Dierenpark Amersfoort die al een tijdje niet zo goed beweegt. Om haar te helpen werd een gespecialiseerde dierenfysiotherapeut ingezet.
Lees verder

De taser van de sidderaal

Sidderalen gebruiken elektriciteit om hun prooien te verdoven of te doden. Speciale cellen kunnen een schok van 600 Volt afleveren. Maar nu is ook duidelijk geworden dat deze cellen ook ingezet kunnen worden om prooien op te sporen.
Lees verder

Mieren als vuilnisman

Bijna 1000 kilo afval (vergelijkbaar met 60.000 hotdogs) wordt jaarlijks door mieren en andere kleine insecten in Manhattan weggewerkt. Ze leveren zo een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de straten en zorgen concurreren daarmee met ratten.
Lees verder

Giganten langs de meetlat

Wat zijn de grootste dieren die in de zee leven? Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe groot zijn deze dieren nu werkelijk? Daar zijn nogal wat misverstanden over. Een nieuw onderzoek rekent met deze misverstanden af.
Lees verder

Kikker baart kikkervisjes

In Indonesië is een unieke kikker ontdekt, die kikkervisjes baart. Het 'baren van larfjes' is ook in de naam van de kikker opgenomen. De Limnonectes larvaepartus wordt deze maand beschreven in een artikel in het wetenschappelijke journaal PLoS ONE.
Lees verder

Tweemaal beschuit

GaiaZOO had al in januari twee bijzondere gebeurtenissen te melden. Zowel een gorilla als een kuifmangabey zagen het levenslicht in deze Limburgse dierentuin. Extra bijzonder is het dat deze beide apensoorten samen een verblijf delen waar de baby's te zien zijn.
Lees verder

Does sugar content matter? Blood plasma glucose levels in an occasional and specialist avian nectarivore

Nectar composition within a plant pollinator group can be variable, and bird pollinated plants can be segregated into two groups based on their adaptations to either a specialist or an occasional bird pollination system.
Lees verder

Carotenoid supplementation enhances reproductive success in captive strawberry poison frogs

Amphibians are currently experiencing the most severe declines in biodiversity of any vertebrate, and their requirements for successful reproduction are poorly understood. Here, we show that supplementing the diet of prey ...
Lees verder

Tropische verrassing in de winter

In Rhenen zijn de orang oetans getrakteerd op een tropische verrassing. Er werden drie grote doerians aan de orang oetans gegeven. Ondanks de penetrante lucht (de doerian wordt ook wel stinkvrucht genoemd) werden de doerians met smaak verorberd.
Lees verder

Gein met je konijn (of cavia)

Dit is de titel van een korte cursus die bij kinderboerderij de Ulebelt gestart is. Ouders en kinderen kunnen deze cursus volgen wanneer zij hun konijn of cavia een plezierig en uitdagend leven willen bieden.
Lees verder

Wat is de meest gevaarlijke slang?

Technisch gezien is dat de inlandtaipan, een slang die in de woestijn van Australie voorkomt. Maar andere slangen zijn gevaarlijker en maken meer slachtoffers. De inlandtaipan heeft het meest toxische gif en injecteert het meeste gif per beet.
Lees verder