Huisvesting Kat

Maten en vloeroppervlakte

Voor katten die in een cattery, pension of asiel (bedrijfsmatig) gehouden worden, zijn regels, met betrekking tot de huisvesting, vastgesteld.

De benodigde ruimte van binnen- of buitenverblijven is verschillend per hoeveelheid katten in het verblijf. Zo is de minimale vloeroppervlakte voor 2 katten 0,85 m2. Terwijl dit voor 3 tot 5 dieren 3,00 m2 bedraagt. Katten die solitair gehouden worden, worden opgedeeld in katten en fokkaters. Bij de kat is de minimale vloeroppervlakte 0,47 m2. Bij de fokkater is dit 6,00 m2, dit moet een grote ruimte zijn, omdat de dieren tijdens de dekking in dit verblijf gehouden worden.

Omgeving en omheining

In binnenverblijven moet er voor elke kat een afzonderlijke rustplank zijn die minstens 15 cm boven de vloer zit, minstens 35 cm lang en minstens 20 cm breed is.
Eisen worden gesteld aan vloeren (vloeistofdicht en stroef), wanden, hekken, afrasteringen; ze moeten zodanig zijn dat ze niet giftig zijn voor dieren en dat de dieren zich er niet aan kunnen verwonden.

Onderhoud en verzorging

De inrichting moet dagelijks worden gereinigd en regelmatig worden ontsmet. Het is van belang de kat altijd uit een schone voerbak te laten eten, vers voer en water aan te bieden en de kattenbak regelmatig te verschonen.

Kattenluikje

Door een kattenluikje in de deur kan een kat steeds naar buiten en binnen. Het luikje is ter grootte van een kat en hangt circa 15 centimeter boven de onderkant van de deur.

Om de overige katten uit de buurt buiten te houden is het mogelijk om een elektrisch luikje te gebruiken, waardoor alleen de eigen kat, met het juiste zendertje naar binnen kan. Ook is het mogelijk om het luikje op slot te doen, zodat de kat bijvoorbeeld 's nachts binnen moet blijven.