Huisvesting Savanneschildpad

Maten en vloeroppervlakte

Voor de savanneschildpad is een vivarium van 250 x 250 x 70 cm (l x b x h) nodig voor een paartje, die binnenshuis gehouden worden. Een buitenverblijf kan gebruikt worden, als het klimaat dat toestaat. Bij koel weer dienen de schildpadden binnen gebracht te worden, naar een verwarmd vertrek.

Omgeving en omheining

Het substraat (bodembedekking) moet bestaan uit droog, stofvrij zand en moet 10 tot 15 cm diep zijn. Er moeten verscheidene schuilplaatsen van steen of hout aanwezig zijn, en een ondiepe schaal met water om in te baden en uit te drinken.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur moet voor een binnenverblijf 24°C aan de koele zijde zijn en 32°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet het verblijf minimaal 22°C zijn. Er moet 12 tot 14 uur per dag belicht worden. De vochtgraad moet tussen 85 en 90% zijn.

Er moeten daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Schildpadden zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve schildpadden onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.