Huisvesting Schaap

Omheining

De omheining van de wei moet veilig zijn voor de schapen. De schapen moeten er dus niet in kunnen blijven hangen en zich verwonden. Om schapen makkelijk te kunnen voeren is een voerhek aan te raden. Een voerhek is een hek waar aan de ene kant de schapen staan en aan de andere kant een bak hangt waar het voer in kan. De lengte van het voerhek is afhankelijk van het aantal schapen en het soort schaap. Een schaap met twee lammeren heeft bijvoorbeeld 45 tot 50 cm voerhek nodig, terwijl oudere lammeren 20 cm nodig hebben.

Vloer

Voor schapen wordt onderscheid gemaakt in twee vloervormen: een ondergrond van stro of een roostervloer. Bij het hobbymatig houden van schapen wordt stro aangeraden. De vloer moet vloeistofdicht zijn. Dat houdt in dat er geen vloeistof door de vloer de grond in kan trekken. Zo kunnen er geen er schoonmaakmiddelen in het grondwater komen.

Onderhoud

Vervang het stro regelmatig in verband met hygiëne. Per dag verbruikt 1 schaap 1,5 kg stro.

Omgeving

Schapen zijn goed bestand tegen lage temperaturen. Het belangrijkste is dat het niet tocht in de stal en dat de luchtvochtigheid niet te hoog is.

Maten

Een schaap alleen of met een of twee lammeren heeft 45 tot 50 cm voerhek nodig, maar een klein lammetje maar 15 cm. Oudere lammeren hebben 20 cm nodig en een dekram 50 cm.

Hoe groter en hoe meer schapen, des te groter de oppervlakte van de vloer moet zijn.
Een schaap heeft ongeveer 1,3 m2 nodig. Als er lammetjes bijlopen komt daar per lammetje nog 0,4 m2 bij. Voor oudere lammeren is 0,7 m2 nodig. Een dekram is groter en heeft 2,0 m2 nodig.