Huisvesting Vicuña

Omheining

De omheining voor vicuña´s moet minimaal 1,5 meter hoog zijn. Zorg ervoor dat er aan de omheining geen scherpe kanten zitten. Ook een gracht is een manier om de vicuña´s binnen hun verblijf te houden. De gracht moet 40 tot 80 cm diep zijn en 1 tot 1,5 m breed.

Vloer

De ondergrond van het vicuñaverblijf kan het beste gemaakt worden van zand of een andere natuurlijke ondergrond. Zwart zand kan beter niet gebruikt worden. Hiervan krijgen de vicuña´s ontstekingen aan hun hoeven.
De ondergrond mag niet zacht zijn of modderig worden. Dan slijten de eeltlagen onder de poten van de vicuña niet voldoende af en kunnen tussen de tenen ontstekingen ontstaan.

Onderhoud

Maak het verblijf van de vicuña´s tweemaal daags schoon.

Omgeving

Vicuña´s zijn bestand tegen grote temperatuursverschillen. Ze kunnen het hele jaar buiten staan, maar er moet wel een beschutting zijn. Deze moet minstens 2 m2 per vicuña zijn. De stal hoeft niet verwarmt te worden, maar moet wel droog en tochtvrij zijn.

Maten

Om vicuña´s te kunnen houden heb je voor drie vicuña´s 150 m2 nodig. Als er dan nog meer vicuña´s bij komen moet er per vicuña 30 m2 bij. De stal in de wei moet per vicuña 2 m2 zijn.
De omheining moet 1,5 meter hoog zijn of de gracht diep en breed genoeg dat ze niet over kunnen steken. De gracht moet 40 tot 80 cm diep zijn en 1 tot 1,5 m breed.