Huisvesting Waaierteengekko

Maten en vloeroppervlakte

Voor de waaierteengekko is een vivarium van 75 x 40 x 75 cm (l x b x h) nodig voor een paartje. Voor waaierteengekko’s is een hoog vivarium belangrijk omdat deze gekko’s veel klimmen.

Omgeving en omheining

Voor waaierteengekko’s is een substraat (bodembedekking) van stofvrij zand nodig. Dit moet minimaal 3 cm diep zijn. Er kunnen rotsen en takken geplaatst worden om de gekko’s te voorzien van klimgelegenheden. De schuilplaatsen kunnen gemaakt worden van rotsen of kurkschors en dienen op flinke afstand van de warmste plek geplaatst te worden. Droogtebestendige planten kunnen geplaatst worden. De planten en de rotsen dienen stevig vastgezet te worden.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur dient 25°C aan de koele zijde te zijn, en 35°C op de warmste plek in het verblijf. ’s Nachts moet de temperatuur 20°C zijn. Er moet 12 tot 14 uur per dag belicht worden.

Het vivarium dient goed geventileerd te worden.

Boven de rotsen kunnen daglichtbuizen en een warmtelamp geplaatst worden. Gekko’s zouden in de natuur zonnen, om zo UV-straling op te nemen uit het zonlicht. UV-straling is voor actieve gekko’s onmisbaar. UV-licht wordt door glas tegengehouden, daarom is het belangrijk daglichtbuizen te plaatsen.

Winterrust

In de koelere winterperiode houden waaierteengekko’s een winterrust. De gekko’s moeten gedurende 8 weken bij 10°C gehouden worden. In deze periode kan volgens de normale daglicht uren belicht worden, en anders 6 uur kunstlicht.