Huisvesting Wombat

Omheining

Sommige Wombat soorten zijn goede klimmers en goede springers. Hier moet dus wel rekening mee worden gehouden bij de omheining. Een houten omheining is niet aan te raden, de dieren zijn goede knagers. Het fundament van de omheining moet diep in het beton gestort zijn, aangezien de dieren zich anders uitgraven.

Vloer

De bodem moet gelieve uit zandgrond bestaan. Het dier moet immers het natuurlijke gedrag kunnen vertonen en dat is onder andere het graven van holen. Geef het dier wel de gelegenheid te graven en te wroeten, maar zorg ervoor dat het plantsoen met begroeide bodem op ongeveer 1 tot 1,5 meter diepte van een dikke grindlaag of traliedraad is voorzien. Het nachtverblijf kan worden voorzien van hooi en stro.

Onderhoud en verzorging

Biedt het dier voor de koude jaargetijden een warm onderkomen. Een Wombat is niet winterhard. Zorg er dan ook voor dat de temperatuur in het binnenverblijf niet daalt beneden de 15 °C. Geef het dier in de warmere tijden van het jaar ook de gelegenheid in een buitenverblijf te vertoeven. Biedt de dieren daarnaast kunstmatige holen of beschutte slaap- en terugtrekmogelijkheden aan, omdat de dieren zeer hittegevoelig zijn. Wanneer meerdere dieren samen worden gehouden dienen er ook meerdere afdelingen te zijn, aangezien sociale spanningen kunnen optreden. Hoewel het een nachtdier is, is het dier in mensenhanden ook overdag actief.

Maten

De dieren moeten beschikken over een ruim (buiten)verblijf, groter dan 10 m2. In een nachtdierverblijf kan een mannetje bij 2 vrouwtjes worden gehuisvest op een oppervlakte van minimaal 50m2. Vaak komt het voor dat ze bij elkaar in een hok slapen, maar er moeten er wel meerdere ter beschikking zijn.