Huisvesting van goudvissen

30september2005
Bron: EZNC
Goudvissen kunnen in een kom of een aquarium gehouden worden. Het belangrijkste aandachtspunt voor de huisvesting van de goudvis is de grootte van zijn verblijf. Een kleine goudvis heeft al minimaal 2,5 liter water nodig.
Dit is vooral van belang voor de zuurstof die de vis uit het water moet halen. Goudvissen halen via hun kieuwen zuurstof uit het water. Via de opening van de vissenkom wordt er vanaf het wateroppervlak zuurstof uit de lucht gehaald. Als deze oppervlakte te klein is (zoals bij een hoge vaas) dan krijgt de vis zuurstofgebrek. Ook mag de kom nooit in direct zonlicht geplaatst worden. Het zonlicht bevordert de algengroei en de temperatuur van het water kan te hoog oplopen. Daardoor blijft er te weinig zuurstof over in het water.
Voor de inrichting van de kom kunnen plantjes en grind gebruikt worden. Plantjes zijn voor de goudvis onmisbaar voor zowel zuurstof en voedsel als voor de beschutting. De plantjes moeten geregeld ververst worden. Verder kan in het aquarium een filter of luchtpomp geplaatst worden voor een betere zuurstofverdeling en het voorkomen van onnodige concentraties giftige stoffen. In een kom kan er een zuurstofschelp geplaatst worden. De zuurstofschelp absorbeert de afvalstoffen uit het water.
Meer over de huisvesting van goudvissen