Konijnenvoer

19juli2006
Bron: Feeding and nutrition of rabbits, Cheeke
Onderzoek naar de voeding van konijnen is nogal beperkt in vergelijking met dat van andere gedomesticeerde dieren. Toch is er wel het een en ander over de voeding van konijnen bekend.
Zo bevat geschikt konijnenvoer ongeveer 2400 tot 2800 kcal DE (Digestible Energy) per kg dieet. Bij een hoger energiegehalte bestaat er kans op microbiële overgroei van het caecum, met diaree als gevolg. Konijnen zijn nogal gevoelig voor ziektes in de buik (enteritis en diaree)

Bij konijnen vindt microbiële fermentatie plaats in het caecum, waarna de inhoud van het caecum wordt geconsumeerd (cecotrophy). Normaal gesproken gebeurt dat één a twee keer per etmaal, voornamelijk ’s nachts. Konijnen krijgen hierdoor een bron van microbiële eiwitten en alle B vitaminen binnen.

Konijnenvoer bevat vaak alfalfameel of andere vezelrijke voedingsstoffen als hoofdingrediënt. Vezels worden niet efficiënt verteerd door konijnen. Hun strategie is om vezels snel uit te scheiden. De overige componenten worden gefermenteerd in het caecum, gevolgd door cecotrophy.
De aanbevolen eiwitbehoefte is 16% voor maximale groei en 18% voor lactatie. Calcium wordt door konijnen efficiënt opgenomen. Een teveel aan calcium wordt niet in de faeces, maar in de urine uitgescheiden, waardoor deze er vaak troebel uitziet.