Langoeren voeren

29augustus2006
Bron: Fibre Intake and Faeces Quality in Leaf-eating Monkeys, Joeke Nijboer, 2006
Voor mensen geldt dat het eten van groente en fruit onontbeerlijk is voor een goede gezondheid. Voor apen gaat dat echter niet altijd op. Javaanse Langoeren (Trachypithecus auratus auratus) die tot de familie van Colobinae behoren zijn folivoren (bladeters)
Javaanse Langoeren eten in het wild jonge bladeren, vruchten en bloemen, die in hun maag gefermenteerd worden.
Gecultiveerde groente kan dit dieet niet goed vervangen, want langoeren krijgen hiervan zachte faeces. Het weglaten van groente en fruit uit het dieet van deze apen zorgt voor een verbetering van de faeces kwaliteit.

Dat komt doordat er in groente veel makkelijk oplosbare suikers en weinig voedingsvezels zitten, waarbij de suikers het fermentatieproces versnellen. Vluchtige vrije vetzuren die bij het fermentatieproces vrijkomen kunnen in dat geval niet zo snel worden opgenomen als ze geproduceerd worden. De vluchtige vrije vetzuren blijven in de voormaag aanwezig en verzuren daar het klimaat. Op die manier wordt de microflora van de voormaag verstoord.

Om de faeces kwaliteit te verbeteren zal het dieet van langoeren dus een hoger aandeel vezels moeten bevatten (ADF en NDF) Een dieet van apenvoer met een hoog vezelgehalte, browse en een kleine groene, bladachtige groente is aan te raden voor de langoeren.