Neusapen herkauwen

27april2011
Bron: livescience.com, foto: Bjorn Christian Torrissen
Giraffes, runderen, lama's, kamelen en nog diverse andere hoefdieren herkauwen hun voedsel. Nu lijken er bewijzen te zijn dat er ook apen zijn die hun voedsel herkauwen. Alle andere voedselstrategieen waren al wel gezien bij primaten (mensen en mensapen) maar herkauwen hoorde daar nog niet bij.
Een Japanse onderzoeksgroep heeft in Borneo de neusaap (Nasalis larvatus) onderzocht en zag daar dieren herkauwen. Neusapen worden zo genoemd om hun reusachtige neus, die de mannetjes hebben om indruk te maken op de vrouwtjes.
Uit waarnemingen en videobeelden kon opgemaakt worden dat neusapen hun voedsel herkauwen. Door hun buik goed in te houden konden ze een bolus weer terug in de bek brengen en opnieuw kauwen. De onderzoekers verwachten dat door het voedsel eerst te laten weken in de maag en dan weer te kauwen de dieren meer kunnen eten. Fruit en bladeren die gegeten worden zijn niet altijd van de hoogste kwaliteit omdat de neusapen vrij zwaar zijn en dus op wat grotere takken moeten blijven. De sappigste blaadjes blijven buiten hun bereik. Door het extra kauwen kan meer gegeten worden en kunnen verteringsenzymen ook beter op het voedsel in werken waardoor er meer nutrienten uitgehaald kunnen worden, zo is de veronderstelling.

De conclusies van de onderzoekers is overigens niet geheel onbetwist omdat de bolus die weer in de bek terugkomt nooit is onderzocht. Dit is ook heel lastig omdat de neusapen snel hun eten doorslikken wanneer ze benaderd worden.

Overigens zijn er ook wel gevallen bekend van mensen en gorilla’s die hun voedsel herkauwen maar dit wordt meer als dwangmatig gedrag gezien.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Biology Letters.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0