Rode eekhoorn gevoelig voor virus van grijze eekhoorn

12september2006
Bron: nu.nl
De inheemse rode eekhoorn, die in Groot-Brittannië bijna geheel verdrongen is door de Amerikaanse grijze variant, heeft ernstig te lijden onder een virus dat het grijze dier bij zich draagt.
Tot nu toe werd aangenomen dat de grijze eekhoorn de rode verdringt omdat hij sterker en beter is in het vinden van voedsel.

Nieuw onderzoek aan verscheidene Britse universiteiten heeft uitgewezen dat een virus verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de rode eekhoorn.

De grijze eekhoorn werd ongeveer honderd jaar geleden vanuit Noord-Amerika geïmporteerd naar Groot-Brittannië. Doel was de populatie van rode eekhoorns te temperen. Daardoor zijn er nu in het zuiden van Groot-Brittannië ruim zestig keer zo veel grijze als rode eekhoorns.
Volgens de onderzoekers dreigt de grijze eekhoorn ook de laatste gebieden waar de rode eekhoorn nog in de meerderheid is te veroveren. Zoals het Isle of Wight en het zuiden van Schotland. Zij pleiten er daarom voor om de rode eekhoorn te beschermen door de grijze variant te vangen en te doden.
In Nederland is de rode eekhoorn nog ruim in de meerderheid.