Schuttersvis

24september2014
Bron: scientias.nl, foto van Chrumps
Schuttersvissen schieten letterlijk op hun prooi. Met grote precisie kunnen ze een waterstraal afvuren en daarmee een prooi uit de lucht schieten. Volwassen schuttersvissen schieten vrijwel altijd raak.
Schuttersvissen (Toxotes) kunnen tot een afstand van twee meter boven het wateroppervlak een prooi uit de lucht schieten. Deze prooi kan een insect zijn, maar ook een spin of zelfs een kleine hagedis. Wetenschappers van de universiteit van Bayreuth (Duitsland) onderzochten de manier waarop de schuttersvis zijn prooi te pakken neemt. De prooi (een ronde knikker) werd op verschillende afstanden van de schuttersvis geplaatst. Iedere keer wanneer een schuttersvis een waterstraal afschoot, viel deze net voor de inslag uit elkaar. Er ontstonden meerdere kwakjes water, waarvan de grootste net voor de prooi belandt.
De vis krijgt dit voor elkaar door de opening van de bek te vergroten of te verkleinen. Verder schiet de vis alleen water. Tijdens het afvuren blijft de vis stil in het water liggen.

De onderzoeker verwacht dat de kunst van de schuttersvissen op dezelfde manier geëvolueerd is als de manier waarop mensen gooien. En om een prooi op grote afstand met een speer uit te schakelen, zijn veel neuronen nodig.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0