Bling voor een ekster

23oktober2014
Bron: vroegevogels.vara.nl
Eksters houden van glimmende dingen. Dit blijkt een fabel te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Exeter hebben deze fabel ontkracht. Behalve dat de eksters niet speciaal op glimmende dingen af gaan, zijn ze zelfs een beetje bang voor nieuwe dingen.
In de volksmond houden eksters van glimmende dingen. De wetenschappers wilden dit nu wel eens goed onderzoeken. Ze deden testen met zowel wilde eksters als met eksters in gevangenschap. Op 30 centimeter van wat voedsel werden twee stapeltjes objecten neergelegd. Het ene stapeltje bestond uit glimmende objecten zoals schroeven en zilverfolie. Dezelfde objecten werden blauw geverfd om een niet glimmend stapeltje te creëren. Vervolgens werd de reactie van de eksters op de beide soorten objecten en op het voer bekeken. Het experiment werd 64 keer uitgevoerd. Slecht tweemaal koos een ekster voor de glimmende objecten. Deze ekster liet de spullen ook snel weer vallen. Verder negeerden de proefdieren zowel de glimmende als de blauwe objecten. Bovendien werd in aanwezigheid van de glimmende en blauwe objecten minder van het voer gegeten. De eksters lieten een neofobische reactie zien, die wijst op angst voor nieuwe dingen.

Waarschijnlijk denken mensen dat eksters van glimmende dingen houden, omdat dat nu eenmaal meer opvalt. Wanneer een ekster iets glimmends meeneemt is dit veel zichtbaarder dan wanneer een ekster een onopvallend dingetje pakt.