Drone om neushoorns te beschermen

24september2014
Bron: safaripark.nl
Een team van Nederlandse studenten doet mee aan een wereldwijde challenge om stropers van wild beter in de gaten te kunnen houden. Het Nederlandse team gaat zijn product uittesten in Safaripark Beekse Bergen. Voor het team komt dit het dichtst bij de situatie die zij in Afrika mee gaan maken.
Voor de Wildlife Conservation UAV Challenge wordt gezocht naar onbemande vliegtuigjes (of vliegende objecten, de UAV’s) die stropers in de gaten moeten houden. Het Nederlandse team bestaat uit studenten van de Technische Universiteit Delft, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor toegepaste wetenschappen Amsterdam. Zij hebben een drone ontwikkeld die over een systeem beschikt dat automatisch mensen en dieren herkent op videobeelden. Het uiteindelijke doel van de drone is om informatie over neushoorns en de eventuele aanwezigheid van stropers op een effectieve manier door te spelen aan de rangers van het Kruger National Park in Zuid-Afrika.

Om de software te testen gaat het team met een camera aan een heliumballon foto’s maken van de neushoorns in Safaripark Beekse Bergen. Na een bezoek aan Zuid-Afrika zal het team in Safaripark Beekse Bergen komen vertellen over de resultaten van hun project. Ze zijn dan te gast bij Safari Inside. Dit is een nieuw initiatief van Beekse Bergen. Experts zoals natuurbeschermers en andere deskundigen komen daar vertellen over wilde dieren en natuurbeschermingsprojecten.