Goede oren

23oktober2014
Bron: scientias.nl
Olifanten hebben grote oren, maar daar kunnen ze dan ook zeer goed meer horen. Zelfs regen- en onweersbuien op 250 km afstand worden opgemerkt. Kuddes olifanten kunnen daar hun routes op aanpassen.
Tussen 2002 en 2006 werd een groep Namibische olifanten gevolgd. Uitgerust met een GPS apparaat konden onderzoekers precies zien waar zij waren en waar ze naar toe gingen. In Namibië is meestal warm en droog. Behalve in het regenseizoen in de maanden januari, februari en maart. De koers van de olifanten in het regenseizoen bleek heel grillig te zijn. Volgens de onderzoekers ‘voelen’ de olifanten de onweersbuien, zelfs op honderden kilometers afstand. (Onweers)buien produceren geluiden met een lage frequentie, zoals het tikken van regendruppels op de aarde of de klap van een bliksemschicht. De wetenschappers weten niet wat de olifanten precies horen, maar ze kunnen de buien wel detecteren en lopen vervolgens in die richting. Na het droge seizoen hebben de dieren de regen nodig. Door naar de regen toe te lopen zijn ze eerder bij het water.

Volgens onderzoeker Oliver Frauenfeld van Texas A&M in PLOS ONE kan dit gegeven ook gebruikt worden bij de bescherming van de olifanten tegen stropers. Als je weet waar het regent en waar de olifanten naar toe lopen, kun je de dieren volgen en beschermen.