Dolfijnenpraat

23oktober2014
Bron: news.sciencemag.org
Twee jaar geleden werd al aangetoond dat dolfijnen de geluiden van walvissen kunnen imiteren. Nu blijkt dat walvissen ook de dolfijnen taal kunnen aanleren. Orka's zijn nu één van de weinige bekende diersoorten die dat kunnen.
Twee jaar geleden werd bij dolfijnen ontdekt dat zij ’s nachts de geluiden van bultruggen nadeden. Deze geluiden hoorden ze overdag tijdens shows die zij presenteerden.
Het nieuwste onderzoek op dit gebied, gepubliceerd in The Journal of the Acoustical Society of America, werd gedaan bij orka’s die in gevangenschap leven. Tien orka’s (Orcinus orca) werden onderzocht, waarvan zeven dieren samen met soortgenoten leefden en drie samen met tuimelaars (Tursiops truncatus).
De zeven orka’s die met soortgenoten samen leefden lieten, begrijpelijk, voornamelijk de typische orka geluiden horen. Maar de orka’s die samenleefden met tuimelaars gebruikten ook de dolfijnen klik geluiden en fluittonen.
Volgens de onderzoekers is het zeer bijzonder dat orka’s de ‘taal’ van een andere diersoort kunnen aanleren, er zijn naast mensen slechts weinig diersoorten die dat vermogen hebben.