Jagende krokodillen

19november2014
Bron: sciencedaily.com
Krokodillen jagen samen, is recent aangetoond. En daarmee horen ze bij de selecte club van circa 20 diersoorten (inclusief de mens) die hun acties op een verfijnde manier coördineren, waarbij verschillende individuen verschillende rollen hebben.
Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat krokodillen zeer intelligente dieren zijn die zorgen hebben voor hun nageslacht en gebruik maken van gereedschappen bij de jacht. Nu is meer bekend geworden over hun gespecialiseerde jachttechnieken.
Het is zeer lastig om de jacht van krokodillen te observeren. Ze jagen vanuit een hindernis, hoeven niet vaak te eten vanwege hun trage metabolisme en vrijwel alle jacht vindt ’s nachts plaats en/of in modderig water.
Onderzoeker Dinets van de New University of Tennessee ging anders te werk. Naast meer dan 3000 uur observaties door zichzelf, gebruikte hij ook Facebook en andere social media om observaties van natuurliefhebbers, krokodillenonderzoekers en toevallige ontmoetingen met krokodillen te verzamelen. Bovendien zocht hij terug in oude dagboeken en notitieboeken van onderzoekers.
Dit leverde een handvol observaties op, sommigen zover terug als de 19e eeuw. Maar de observaties hadden iets gemeen, coördinatie en samenwerking tussen krokodillen bij de jacht. Door verschillende mensen, op verschillende continenten werd dit op dezelfde manier beschreven, waardoor de onderzoeker er vertrouwen in had. De krokodillen zwommen bijvoorbeeld samen om een school vissen die steeds meer bijeen gedreven werd. Daarna deden de krokodillen omstebeurt een ‘greep’ uit de bal vissen. Ook was er een observatie van een grote zoutwaterkrokodil die een varken zo liet schrikken dat het dier een lagune in rende. Daar wachtten twee kleineren krokodillen de prooi op, vanuit een schuilplaats. Dit veronderstelde een voorkennis van de aanwezigheid van de twee krokodillen bij de grote krokodil, terwijl deze dieren niet zichtbaar waren.
Al met al concludeert de onderzoeker dat krokodillen misschien na mensen wel de meest vakkundige jagers zijn. Maar hij onderkent ook dat er nog veel kennis mist.