10 Jaar GaiaZOO

31december2014
Bron tekst en foto: nvddierentuinen.nl
In 2015 viert GaiaZOO haar 10-jarig jubileum. De dierentuin hoopt dan ook de vier miljoenste bezoeker te verwelkomen. Dit jubileum vraagt om iets bijzonders, en daarom worden in het komende jaar tien heel bijzondere diersoorten aan de collectie toegevoegd.
Tien jaar gelden startte de dierentuin met twee muskusossen en drie dierverzorgers. Inmiddels hebben 25 dierverzorgers zo’n duizend dieren onder hun hoede, van ruim honderd verschillende soorten. De tien nieuwe soorten die aan de collectie toegevoegd worden zijn: Reuzenmiereneter, Anaconda, Bladsnijdersmier, Agouti, Vogelspin, Gifkikker, Pygmee oeistitie, Darwin nandoe, Geelvleugel ara, Shetland pony.

Het is een gevarieerd gezelschap van zoogdieren, reptielen, amfibieen en insecten die een greep vormen uit de rijke biodiversiteit van het regenwoud van Zuid-Amerika. Deze dieren zijn dan ook terug te vinden in de Rainforest afdeling van de ZOO. Bijzonder is onder andere dat de Braziliaanse vogelspin (met 20 cm) bijna tweemaal zo groot is als de dwergoeistititie. De in dierentuinen zeldzame Darwin nandoe’s komen als loopvogels vrij tussen het publiek te lopen. De agouti is een knaagdier wat met zijn sterke tanden de hardste noten kan kraken. Een toekomstig huisgenoot, de miereneter, heeft daarentegen niet eens tanden.