Steuren in Kasteeltuinen Arcen

20juni2007
Bron: www.kasteeltuinen.nl
Afgelopen donderdag (14 juni) zijn in Kasteeltuinen Arcen vier belugasteuren gearriveerd. Ze zijn afkomstig uit Polen en behoren tot de grootste steurensoort ter wereld. De vijver in de golftuin is het nieuwe thuis van de steuren.
De belugasteur is de grootste soort van de steurenfamilie. Ze kunnen wel vijf meter lang worden en een gewicht van 1200 kilo bereiken. De steuren van Kasteeltuinen Arcen zijn nog jong maar zijn al wel anderhalf à twee meter lang.
De steur komt oorspronkelijk uit het oosten van Europa en is één van de weinige dieren die de prehistorische tijd heeft overleefd. Tegenwoordig komt de steur ook in andere landen voor. Hier wordt ze voornamelijk gekweekt voor het vlees en de kaviaar. Kaviaar (de eitjes) is een dure delicatesse en met name de kaviaar van de belugasteur is erg veel geld waard. Helaas worden verschillende steurensoorten, waaronder de belugasteur, daardoor met uitsterven bedreigd. In Nederlandse wateren produceert deze soort geen smaakvolle kaviaar, maar de eitjes kunnen zeker wel nakomelingen opleveren!
De vier belugasteuren van Kasteeltuinen Arcen, twee mannetjes en twee vrouwtjes, zijn nog niet geslachtsrijp. Maar in de toekomst hoopt Kasteeltuinen Arcen een bijdrage te kunnen leveren aan in stand houden van deze diersoort.