Dreiging zeehondensterfte neemt af

18juli2007
Bron: vroegevogels.vara.nl
Lenie 't Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen meldt dat de dreiging van massale sterfte onder zeehonden in de Waddenzee afneemt.
Nadat op het Deense eiland Anholt enkele tientallen dode zeehonden waren gevonden werd er gevreesd voor een nieuwe epidemie van de zeehondenziekte.
In 2002 en 1988 kostte deze ziekte enkele tienduizenden dieren het leven. De zeehondenziekte wordt veroorzaakt door het Morbillivirus.
Deense wetenschappers hebben 't Hart laten weten dat de afgelopen dagen op Anholt slechts enkele dode zeehonden zijn gevonden. Op het zuidelijker gelegen Hesselö zijn deze week wel dertig kadavers aangetroffen. Het is nog niet duidelijk of deze dieren geveld zijn door de zeehondenziekte. Nader onderzoek moet dit uitwijzen. In Nederland zijn nog geen zeehonden gevonden waarvan vermoed wordt dat ze overleden zijn aan de zeehondenziekte.
De crèche heeft besloten van alarmfase 'rood' terug te gaan naar code 'oranje'. Alle binnengebrachte zeehonden worden nog wel preventief gevaccineerd.