Donatie voor koraalbescherming

01augustus2007
Bron: wnf.nl
De Turing Foundation, opgericht door TomTom-ondernemer Pieter Geelen, doneert in totaal drie miljoen euro aan het Wereld Natuur Fonds. Deze donatie is bestemd voor de bescherming van de riffen van de zogenaamde 'Koraaldriehoek' in zuidoost-Azië. Het bedrag is toegezegd voor een periode van zes jaar.
De Turing Foundation is een nieuwe charitatieve instelling. Naast onderwijs, lepra en kunst richt deze zich ook op het beschermen van de natuur. De kraamkamers van de zee in ontwikkelingslanden zijn één van de twee speerpunten. Zeegebieden zoals koraalriffen kennen de hoogste concentraties aan biodiversiteit. De Koraaldriehoek is een voor de hand liggende keuze, dit gebied is zeer rijk aan zeeleven. Het Wereld Natuur Fonds beschermt alt al jarenlang actief koraalgebieden.
De Koraaldriehoek is een zeegebied van 5,7 miljoen km2 dat Maleisië, Indonesië, de Filippijnen, Papoea Nieuw-Guinea en de Solomon-eilanden omspant. De wereldrecordhouder zeeleven herbergt o.a. 75% van alle koraalsoorten, zes van de zeven soorten zeeschildpadden, 3.000 rifvissen, haaien, walvissen en dolfijnen. Het Wereld Natuur gaat de schenking onder meer aan het oprichten van beschermde onderwatergebieden en het toepassen van verantwoorde visserijmethodes besteden.
WNF-directeur Johan van de Gronden is erg blij met de miljoenenschenking van de Turing Foundation. Van de Gronden: ¨Dit is een schoolvoorbeeld van een ondernemer met een groen hart, die het ons mogelijk maakt onze activiteiten in de Koraaldriehoek fors uit te breiden.¨
¨Een organisatie als WNF zal nooit bij de pakken neerzitten.¨ zegt Pieter Geelen, voorzitter van de Turing Foundation. ¨Bij elke tegenslag is hun houding 'Dan moeten we daar ook wat aan doen!'. Alleen zo ontdek je dat de lijst problemen niet oneindig is, en de initiatieven die je moet nemen ambitieus maar niet onmogelijk. Dat capabele mensen zich met zulke onstuitbare energie over de kraamkamers van de zee ontfermen is een bron van inspiratie en hoop, en de geweldige track record van het WNF heeft ons doen besluiten hun Coral Triangle Initiative op deze schaal te steunen.¨