Breedsnuitkaaimannen in Ecodrome Zwolle

14augustus2007
Bron: ecodrome.nl
Ecodrome Zwolle is het eerste Nederlandse park dat vanaf komende zomer de bijzondere breedsnuitkaaiman kan tonen aan het publiek. Dit soort kaaiman, onderfamilie van alligators, wordt op slechts drie andere plaatsen in Europa getoond.
De twee breedsnuitkaaimannen worden ondergebracht in de Jungle Expeditie, de educatieve indoor attractie die Ecodrome Zwolle eind juni opent. Het themapark bestaat in 2007 tien jaar.
De brede en stompe snuit is één van de kenmerken waaraan de breedsnuitkaaiman te herkennen is. De ooropeningen, neusgaten en vooral de ogen zitten bovenaan de kop om zo de prooien onder water te kunnen benaderen. Op de rug lopen rijen benige randen tot bij de staart. Zeer oude mannetjes is kunnen een maximale lengte van ongeveer 3,50 meter bereiken. De meeste dieren blijven onder de 2 meter. De dieren die in Ecodrome Zwolle te zien zullen zijn, hebben een lengte van ongeveer 1,40 meter. Naar verwachting zullen zij in ongeveer tien jaar groeien tot circa 2 meter. De breedsnuitkaaiman komt voor in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Zijn leefomgeving bestaat uit modderige wateren zoals mangroven, moerassen en kleine meertjes. Deze soort is meer aan water gebonden dan andere krokodilachtigen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit appelslakken, die vrij groot kunnen worden. Daarnaast eet de breedsnuitkaaiman ook diverse gewervelde en ongewervelde dieren, als kikkers, vogels, insecten en waterslangen. Ecodrome Zwolle gaat proberen voor nakweek van de kaaimannen te zorgen. De voorzieningen in de Jungle Expeditie worden hier op aangepast.