Voetballende vissen

24oktober2007
Bron: fish-school.com
Niet alleen dolfijnen, zeeleeuwen en tijgen kunnen allerlei kunsten aanleren, zelfs goudvissen kunnen getraind worden om te voetballen en door een hoepel te ‘springen’.
De Amerikaan Dean Pomerleau en zijn zoon Kyle hebben een methode ontwikkeld om vissen verschillende kunstjes aan te leren. De methode is gebaseerd op positieve conditionering. Dit betekent dat wanneer het dier het gewenste gedrag vertoond, je het dier beloont met voedsel.
Het begon toen Kyle twee goudvissen won op een schoolfeest. Om de vissen interessanter te maken bedachten Kyle en zijn vader een manier om de vis kunstjes te leren. Met een speciaal stokje kon de vis onder water gevoerd worden en zo konden ze de vis belonen. Voetballen hebben ze aangeleerd door de vis eerst te belonen wanneer hij de bal aanraakte, vervolgens werd hij pas beloond wanneer hij de bal verplaatste en toen pas wanneer hij de bal in het doel duwde. Naast voetballen kan Kyle’s goudvis ook limbodansen, door een hoepel zwemmen en door een nauwe buis zwemmen.