Mieren tellen hun stappen

24oktober2007
Bron: Science
Mieren kunnen de weg naar hun nest altijd terugvinden. Het was al bekend dat ze om richting te bepalen naar de lucht kijken en gebruik maken van de lichtinval. Het was echter nog niet bekend hoe de mieren de afstand tot hun nest bepalen.
Wetenschappers van de universiteiten van Ulm (Duitsland) en Zürich (Zwitserland) hebben onderzocht hoe mieren dat doen: door hun stappen te tellen.

Bij het bepalen van afstand door stappen te tellen is de lengte van de pootjes van belang. De onderzoekers lieten een groep mieren een flinke afstand lopen naar hun voedsel. Daar aangekomen werden hun poten ofwel verlengd (met stelten) ofwel verkort (amputeren). Vervolgens lieten ze de mieren weer terug lopen naar hun nest.
De dieren op stelten liepen hun nest steevast voorbij, de mieren met geamputeerde pootjes stopten te vroeg.
Wanneer de dieren de totale afstand (dus naar het voedsel en terug) met te korte of te lange pootjes liepen konden ze het nest prima terug vinden. Hieruit hebben de onderzoekers geconcludeerd dat mieren kun stappen tellen om afstanden te bepalen.
Want wanneer een mier duizend stappen moet maken om bij het voedsel te komen, moet hij ook weer duizend stappen maken om weer thuis te komen. Wanneer in de tussentijd de poten van lengte veranderd zijn, klopt de afgelegde afstand niet meer.