Problemen bij primaten

07november2007
Bron: vroegevogels.vara.nl
De International Primatological Society (IPS), een milieuorganisatie, heeft kortgeleden een rapport gepresenteerd in het Chinese Hainan. De conclusie in dat rapport is dat bijna een derde deel van de primaatsoorten op de wereld met uitsterven wordt bedreigd.
Primaten, in totaal 230 soorten, zijn hoogontwikkelde zoogdieren. De mens behoort hier ook toe. Al decennialang waarschuwen wetenschappers voor het uitsterven van diersoorten. Maar de onderzoekers in dit rapport zeggen zich vooral zorgen te maken om een aantal apensoorten, omdat ze zo dicht bij de mens staan.
Vooral de Hainan gibbon in China en de Miss Waldron’s rode franjeaap (of Miss Waldron’s rode colobusaap) in Ivoorkust worden genoemd als apensoorten waar het slecht mee gesteld is. In Azië worden apen vooral als gevolg van ontbossing en de jacht met uitsterven bedreigd.
Ook de Unep (de milieuorganisatie van de Verenigde Naties) luidde deze week de noodklok. De gezondheid en het welzijn van de mens worden direct bedreigd door milieuverontreiniging, ontbossing en overbevissing. De organisatie betreurt het in haar nieuwste rapport vooral dat er zo weinig gedaan wordt om dit te veranderen. Bestaande kwesties zijn nog niet opgelost en nieuwe milieuproblemen kondigen zich alweer aan. Volgens Unep gaat de leefwijze van mensen in de rijke landen ten kosten van de bewoners van ontwikkelingslanden.